07-09-2023

Hoe het Sophia Sociaal Team Karin hielp met de zorg voor haar moeder

Karin's moeder vergat steeds meer. In eerste instantie maakte Karin zich niet direct zorgen over ‘de gaatjes’ in haar moeders' geheugen. Karin vertelt hoe zorgen toch nodig bleken en hoe het Sophia Sociaal Team haar en haar moeder daarbij hielp.

Karin: “We dachten dat haar geheugenverlies een gevolg was van de stressvolle periode rondom de ziekte en het overlijden van mijn vader. Of een restverschijnsel van corona. Bovendien, mijn moeder was ook gewoon al 71 toen haar geheugen minder werd. Toen zij ons zelf ongerust opbelde dat ze voor de tweede keer vergeten was naar een optreden van het koor te gaan, werden wij wel ongerust. Zingen was haar lust en haar leven. Het vergeten van een optreden was echt niets voor haar. Na een bezoek aan de huisarts en de geriater, wisten we dat de vergeetachtigheid van mijn moeder een verontrustende oorzaak had: Alzheimer, in een vroeg stadium.”

Ouderenadviseur
Karin hoorde van een kennis dat het Sophia Sociaal Team ook iets voor ouderen deed. Karin: “Ik besloot ze eens te bellen en een afspraak te maken, eigenlijk meer voor mijzelf dan voor mijn moeder. Mijn moeder maakte zich namelijk zelf niet zo’n zorgen en overzag niet welke dingen geregeld moesten worden. Ze vond dat ik op haar huid zat. Wat ook wel klopte. Ik zag duizend beren op de weg. Na een week of 2 zaten mijn moeder en ik bij de ouderenadviseur. Zij vertelde mijn moeder niet wat er moest, maar wel wat er mogelijk was qua zorg en ondersteuning thuis. Die luchtige toon werkte beter voor mijn moeder, dan mijn -in haar ogen- gedram. Als wij ondersteuning nodig hadden bij het aanvragen van de zorg, wilde de ouderenadviseur best helpen. Er viel daarmee een last van mijn schouders af, al huppelden er nog te veel beren rond op mijn iets te drukke weg. De ouderenadviseur wees mij op mantelzorgondersteuning. Zij was de eerste die doorhad dat het voor mij ook niet makkelijk was. Zorgen voor een ander betekent vaak ook dat je je veel zorgen maakt. Met de mantelzorgconsulent had ik vervolgens fijne gesprekken. Mijn moeder hield contact met de ouderenadviseur. Ze is ondertussen behalve enthousiast koorlid, ook lid van een soos voor mensen met geheugenproblemen. De ouderenadviseur wees haar daar op. Ja, ze hebben goede tips, daar bij het Sophia Sociaal Team. Voor ouderen, hun kinderen en vervelende beren.”

Kom met Sophia Sociaal Team in contact
Loop jij net als Karin tegen een situatie aan waarbij je hulp kunt gebruiken? Het Sophia Sociaal Team is er voor alle inwoners van 0-100 met vragen over zorg en welzijn. De sociaal werkers en jeugdprofessionals kunnen meedenken met vragen over onder andere eenzaamheid, relaties, opgroeien, opvoeden, financiën, zorg, fysieke- en mentale gezondheid, vervoer en hulpmiddelen. U bent van harte welkom op spreekuren bij Cascade op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Ook kunt u een afspraak maken en/of informatie opvragen via 078-6822416 of info@sophia.nl. Kijk voor meer informatie op www.sophiasociaalteam.nl.

Andere verhalen

Hoe het Sophia Sociaal Team Karin hielp met de zorg voor haar moeder

Karin’s moeder vergat steeds meer. In eerste instantie maakte Karin zich niet direct zorgen over ‘de gaatjes’ in haar moeders’ geheugen. Karin vertelt hoe zorgen toch nodig bleken en hoe het Sophia Sociaal Team haar en haar moeder daarbij hielp.

Hoe het Sophia Sociaal Team Alex en Myrthe hielp met hun kindje met beperking

Na de geboorte van hun kindje kwamen Alex en Myrthe erachter dat hun zoon een verstandelijke beperking heeft. Alex vertelt over hoe het Sophia Sociaal Team hen daarbij hielp.

Hoe het Sophia Sociaal Team Marieke hielp bij financiële problemen

Geldproblemen kunnen je hele leven overhoop gooien. Marieke weet daar helaas alles van. Ze vertelt over haar situatie en hoe het Sophia Sociaal Team haar daarbij hielp.

Neem contact met ons op

Met wie werken wij samen?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam semper consectetur laoreet. Duis mi mauris, euismod.

Ga naar de inhoud